Vyhlašuje se překladatelská soutěž z ukrajinštiny do češtiny

Šestý ročník soutěže má dvě soutěžní kategorie – Překlad eseje a Překlad prózy. Termín pro odevzdání překladů je 10. prosince 2023. Soutěž vyhlašují společně Ústav východoevropských studií FF UK, Česká asociace ukrajinistů, Obec překladatelů a Velvyslanectví Ukrajiny v ČR.

Pro letošní ročník se v kategorii Překlad eseje vybral text „В радіусі чудa“ spisovatele Ljubka Dereše. V něm popisuje záchranu spisovatele Vladimíra Rafejenka, jehož texty se v soutěži objevily v roce 2019, a jeho ženy, když se v roce 2022 ocitli v ruském obležení nedaleko Kyjeva.

Pro kategorii Překlad prózy zvolila porota dva texty „Де вертається птах“ а „ЕТО“ také od Ljubka Dereše. Z těchto dvou textů si účastníci mohou vybrat jeden dle vlastního uvážení. V této kategorii se bude hodnotit ve dvou věkových podkategorií: do 20 let (pro překladatelský tandem Čech a Ukrajinec) a bez omezení věku pro jednotlivce.

Ocenění je spojeno s finanční odměnou. Texty překladu a veškeré podrobné informace naleznete na webu České asociace ukrajinistů.